top of page
Zoeken
  • Foto van schrijvermaritstastykitchen

Kue lapis

Het is weer tijd voor een zoet recept! Kue lapis is een Indische gestoomde “koek” die bestaat uit verschillende gekleurde laagjes. Meestal bestaat kue lapis uit groen-wit, roze-wit of groen-roze-witte lagen. De groene laag heeft de smaak van pandan en verder smaakt kue lapis naar cocos. Het is geen koek zoals we in Nederland koek kennen maar meer een soort van pudding is dan koek. Maarrrrrrr je eet het wel op momenten dat je normaal gesproken een koekje zou eten, al kan het ook als nagerecht gegeten worden. Het is geen moeilijk recept maar je hebt er wel wat geduld voor nodig want je stoomt laagje voor laagje in een pan gaar. Tijdrovend klusje maar zeker de moeite waard om uit te proberen als je geen haast hebt.

Wat heb je nodig?


• 1 liter santen/ kokosmelk

• pandanblad (toko) en anders pandanextract

• halve theelepel zout

• 250 gram gezeefd rijstmeel

• 50 gram gezeefd tapiocameel

• 250 gram fijne kristalsuiker

• rode kleurstof

• pandanpasta


Bereidingswijze:

Breng de santen aan de kook in een pan en doe er het zout en het pandanblad bij. Even een minuut of tien zachtjes laten borrelen en dan laten afkoelen. Als het afgekoeld is haal je het pandanblad eruit en voeg je de meel en het suiker toe.

Verdeel nu de kokosmelk over 3 kommen en voeg door de een de rode kleurstof, de andere de pandanpasta en de derde laat je wit.


Zet een stoompan op het vuur (stoominzet kun je bij de Ikea kopen). Bestrijk de bodem van een vuurvaste schaal of springvorm met een beetje (cocos)olie en bedek met een laagje wit beslag (gebruik steeds dezelfde lepel om te scheppen zodat je per laagje dezelfde hoeveelheid in de vorm schept). Zet de schaal met het eerst laagje in de stoominzet en stoom in ongeveer 5 minuten gaar. Doe dan een laagje rood erop en laat ook dit in ongeveer 5 minuten gaar stomen. Zo wissel je de drie kleuren met elkaar af tot het beslag op is en alle laagjes gaar gestoomd zijn.

Laat de kue lapis afkoelen en stort uit op een bord/schaal. Je serveert hem in kleine puntjes of rechte plakjes van ongeveer een centimeter of anderhalf dik. Let op: eet je hem niet helemaal in een keer op? Pak hem dan goed in plasticfolie in en gooi hem in de vriezer. Je kunt ook in porties snijden en individueel in folie verpakken, zo blijft hij lekker vers en zacht.




4.225 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page