top of page
Zoeken
  • Foto van schrijvermaritstastykitchen

Roti kukus - Indische gestoomde cake



Roti kukus houdt een beetje het midden tussen gestoomde cake en brood. Het is bijvoorbeeld een stuk steviger dan de Indische groene pandancake die je wellicht kent. Ik leerde dit recept van mijn (ex)-schoonmoeder net zoals meer Indische gerechten. Roti kukus eet je het liefst warm met een laagje roomboter (die nog een beetje wegsmelt) en eventueel nog een beetje suiker daarbovenop šŸ˜‰. De cake moet in ieder geval gestoomd worden (kukus betekent gestoomd) en hoort daarbij aan de bovenkant open te ā€œ scheurenā€.


Wat heb je nodig?


ā€¢ 5 eieren

ā€¢ 300 gram suiker

ā€¢ 2 zakjes vanillesuiker

ā€¢ 1 eetlepel cacaopoeder

ā€¢ 500 gram zelfrijzend bakmeel (gezeefd)

ā€¢ 200 ml 7-up of Sprite

ā€¢ beetje zout


Zet alvast een stoompan gereed met een schone theedoek in de stoominzet. Heb je geen stoompan maar wel een metalen vergiet? Ook helemaal prima zolang hij maar in je pan blijft hangen en hij het water niet raakt.

Klop de suiker met de eieren en het zout ongeveer 10 minuten lang op de hoogste stand zodat het een luchtig mengsel wordt.

Schep nu het gezeefde bakmeel erdoor. En daarna de 7-up. Je mag ook Spa rood nemen, het gaat erom dat het koolzuurhoudend is zodat het luchtig blijft.

Zorg dat je alvast gekookt water klaar hebt staan en zet de pan met water op het vuur. Zodra je het cakemengsel in de stoompan zet moet hij meteen met stoom in aanraking komen.

Je hebt dus de theedoek in je stoominzet of vergiet liggen, hier schep je ongeveer de helft tot driekwart van het mengsel in. De rest van het mengsel laat je in de kom en daar voeg je de cacao aan toe, goed doorscheppen en dan op het witte beslag scheppen. Nu de stoominzet op de pan met kokend water zetten, deksel erop en de theedoek over het deksel vouwen. 1 uur stomen.

965 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


Post: Blog2_Post
bottom of page